Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

РКЗЗКНезважаючи на заяву виконавчого секретаря РКЗЗК, пані Christiana Figueres, про певний успіх переговорів у визначенні форми майбутніх домовленостей у Канкуні, більшість учасників зустрічі, яка тривала протягом минулого тижня у Бонні, погоджуються, що переговори не принесли жодних позитивних зрушень.

Більше того, окремі представнки заявляли навіть про негативну динаміку переговорного процесу. “На жаль, протягом цього тижня ми побачили відступ певних країн від прогресу, зробленого у Копенгагені, та від положень, які були там погоджені”, – прокоментував закінчення переговорів представник делегації США.

Країни, що розвиваються, наголошували на історичній відповідальності розвинутих країн за спричинене зростання концентрації вуглецю в атмосфері та необхідності збільшення заявлених обсягів фінансування боротьби зі зміною клімату та адаптації до наслідків зміни клімату в найбільш вразливих країнах. Пабло Солон, представник Болівії, порівняв ту кількість парникових газів, яку людство ще має можливість викинути в атмосферу в найближчі десятиліття без надмірної шкоди екосистемі планети, із сімейним бюджетом і наголосив, що розвинуті країни вже давно витратили свою частку. Натомість, розвинуті країни вважають, що полеміка про історичну відповідальність не має бути в центрі перегворного процесу, оскільки вносить деструктив у переговори та не дозволяє досягнути практичних результатів.

Протягом тижня переговорів текст, над яким працюють делегати, збільшився вдвічі, але суперечливих питань та положень не стало менше. Прийняття нової обов’язкової для виконання кліматичної угоди цього року в Канкуні черговий раз поставили під сумнів. Однак, на думку секретаріату конвенції зі зміни клімату, у Мексиці країни, тим не менш, можуть досягти вагомого прогресу з питань фінансування боротьби зі зміною клімату та адаптації до наслідків зміни клімату та щодо механізмів передачі провідних технологій країнам, які розвиваються.

Читайте також про наслідки зміни клімату для України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *