Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Проблеми вугільної галузі України
Проблеми вугільної промисловості України та викиди парникових газів від видобутку та споживання вугілля

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) презентував дослідження «Проблеми вугільної промисловості України та викиди парникових газів від видобутку та споживання вугілля», яке вказує на необхідність зменшення ролі вугілля у енергетиці країни.

Згідно дослідження, плани держави збільшити видобуток вугілля вдвічі до 2030 року, як запропоновано у «Енергетичній стратегії», не є реалістичними. Будь-які плани підвищити частку вугілля у енергобалансі стануть тягарем для бюджету України та посилять низку соціальних та екологічних проблем.

Вугільна галузь України є традиційно збитковою і потребує значних дотацій з державного бюджету. Так, у 2008 році вугільна промисловіть була профінансована у розмірі 7,47 млрд. грн., що становить приблизно 3% річного бюджету країни. Левова частка фінансування витрачається на компенсацію збитків із собівартості вугілля, тому що ціна на вугілля покриває лише 75% собівартості виробництва. У бюджеті на 2010 рік заплановано ще збільшити державні дотації в збитковий сектор більш ніж в два рази до 19,4 млрд. грн.

Видобуток вугілля спричиняє місцеві екологічні проблеми такі як: забруднення річок та повітря від шахт і від відходів добування. З іншого боку, спалювання вугілля на теплових електростанціях забруднює повітря шкідливим речовинами та пилом. А несприятливе соціальне середовище, безробіття та бідність населення вугледобувних регіонів призвело до великого рівня злочинності, поширення наркоманії та ВІЛ-інфекції.

Плани збільшити обсяги видобутку та споживання вугілля призведуть до подвоєння викидів парникових газів від вугільного сектору до 2030 року, що суперечить міжнародному процесу боротьби зі зміною клімату. Вже сьогодні вугілля є джерелом 40% викидів парникових газів в Україні.

«Україні так чи інакше доведеться скорочувати викиди парникових газів і тому плани уряду щодо значного збільшення використання вугілля потрібно переглянути», – говорить Ірина Ставчук, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України.

«Потрібно припинити надавати державні субсидії в вугільний сектор. Ці кошти краще направити на підтримку розвитку інших секторів та перекваліфікацію працівників шахт», – підсумував Олексій Пасюк, голова енергетичного департаменту НЕЦУ.

Юля Огаренко
Юля Огаренко

«Пріоритетним напрямком для України має бути максимальне використання потенціалу енергозбереження та відновлюваних джерел енергеії. Це буде стратегічно важливим рішенням, адже не лише мінімізує негативний вплив енергетики на довкілля, а й дозволить заощадити значні суми з державного бюджету», – говорить Юлія Огаренко, автор дослідження з британського університету Лідс.

За додатковою інформацією звертайтеся до:

Ірина Ставчук
Національний екологічний центр України
Тел. 044 3537841

Дослідження доступно за посиланням:
http://www.necu.org.ua/klimat-vugillya/

Фото: Олексій Багнюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *